Skip links
Tøff dame

Hvordan bygger jeg mental robusthet som gründer?

«Hvordan bygger jeg mental robusthet som gründer?»
Dette er et spørsmål som ofte dukker opp etter at gründertilværelsen har mistet litt av nyhetens glans. Etter hvetebrødsdagene kommer realiteten sigende, og du innser at livet som gründer er helt annerledes enn en vanlig fast jobb.

Mange starter sin egen bedrift fordi de ønsker mer frihet, ikke får brukt sitt fulle potensial, eller ser en bedre måte å løse et problem på. Det føles spennende og meningsfullt å legge ut på denne nye veien. Men sannheten er at det å være entreprenør også innebærer en krevende hverdag der motgang er regelen, ikke unntaket.

Å bygge en virksomhet fra grunnen av betyr å møte en rekke utfordringer – noen forventede, andre uforutsette. Problemer må løses, planer må justeres, og fremgang tar ofte lenger tid enn man hadde håpet. For å lykkes som gründer kreves det mer enn bare en god idé – evnen til å møte motgang med riktig mental innstilling kan være avgjørende.

Når livet gir deg sure sitroner – lag deilig lemonade

Professor Sara Sarasvathy har forsket på suksessrike entreprenører og introdusert konseptet effektuering (2001).

Et av de fire prinsippene er «Lemonade» – som handler om å forvente motgang og gjøre den om til nye muligheter.

Suksessrike gründere vet at ting sjelden går som planlagt – men det er nettopp denne evnen til å justere kursen og utnytte det uventede som kan føre til suksess.

Deilig limonade
Planlegg for motgang og bruk den til din fordel

Utvikling av mental robusthet

Det kan føles fantastisk å starte på en ny vei som gründer, men vi skal ikke glemme at entreprenører står overfor en krevende hverdag der motgang er normen, ikke unntaket. Å bygge en virksomhet fra grunnen av betyr ofte å møte en rekke utfordringer: uforutsette situasjoner, problemer som krever kreative løsninger, og at ting ofte tar mye lengre tid enn forventet.

Å lykkes som gründer handler ikke bare om en god forretningsidé – det krever evnen til å møte motgang og utfordringer med mental styrke. En forretningsidé kan endre seg, men du som gründer må konstant utvikle deg selv for å kunne takle det uventede. Med riktig tenkesett kan du stå sterkere i møte med motgang.

Riktig tenkesett og mental robusthet kan heldigvis læres!

Hva er din «Second Wind»?

Filosofen og psykologen William James (1842 – 1910) beskrev et merkelig psykologisk fenomen kalt «The Second Wind» – en ekstra kraft og energi vi får tilgang til når vi tror vi har nådd vår grense. Dette er noe mange toppidrettsutøvere kjenner godt til, men også entreprenører kan dra nytte av denne mentaliteten. Når du føler at du har gitt alt, kan du likevel finne ny energi til å fortsette.

SISU – din mentale styrke i møte med utfordringer

Psykologen Angela Lee Duckworth introduserte begrepet «Grit» – en unik kombinasjon av lidenskap og utholdenhet, preget av motstandskraft i møte med motgang.

På samme måte beskriver det finske ordet SISU en viljestyrke som går utover det vanlige. Det er en indre kraft som vekkes når alt ser håpløst ut, og som hjelper deg med å reise deg og finne løsninger selv i de vanskeligste situasjonene. Med andre ord – å stå imot utfordringer, ha viljestyrke, pågangsmot og utholdenhet, fanger essensen av det å stå imot og fortsette fremover, selv når alt virker håpløst.

Navnet SISU Business er ikke tilfeldig valgt. Min fars familie var finske flyktninger, og jeg vokste opp med historier om deres enorme utholdenhet og styrke. Dette er en arv som ligger dypt i min egen drivkraft for å hjelpe andre med å finne sin indre styrke. Derfor er SISU hjertet i alt vi gjør. Gründere er modige mennesker, og vi trenger dette motet for å skape fremtidens løsninger og arbeidsplasser. Samtidig er det avgjørende at du beholder motet gjennom hele reisen – og det er her vi kommer inn for å støtte deg.

Hvordan bygge mental robusthet

Å utvikle robusthet handler ikke om å kjempe hele tiden, men om å utvikle et mentalt tenkesett som hjelper deg å stå i prosessen over tid uten å brenne ut. Det handler om å møte utfordringer med riktig respons og evnen til å justere kursen når det trengs. Her er noen konkrete råd for hvordan du kan trene opp din mentale robusthet:

Slik kan du øve:

  1. Omfavn motgang: Se motstand som en del av reisen, og bruk den som en mulighet til å lære. Motgang bygger karakter og styrker din evne til å stå imot fremtidige utfordringer.
  2. Forvent at det kan bli krevende dager: Bruk det som motivasjon for å ivareta deg selv fysisk, psykisk og følelsesmessig.
  3. Kropp og sinn henger nøye sammen: Sørg for at helsen din er prioritert. God søvn, riktig kosthold, fysisk aktivitet og tid med mennesker som støtter deg er avgjørende for mental styrke.
  4. Identifiser begrensende tenkesett: Når du møter motgang, hva tenker du? Hvilken tilstand setter det deg i – blir du redd, utslitt, eller tvilende? Hva gjør du – går på med friskt mot, utsetter, holder det for deg selv?
  5. Ikke tro på alt hjernen forteller deg: Hjernen vår er rask til å skape historier vi handler på uten å stille spørsmål. Tren på å utfordre disse tankene før de tar overhånd.
  6. Unngå grubling: Når vi grubler holder vi oss selv i hjernens standardnettverk (– og der får vi ingenting gjort! Det er veldig enkelt å bytte til hjernens utøvende nettverk (Executive mode network) som setter oss i stand til å gjøre noe. Flytt rett og slett blikket ut i rommet og vipps – du kan begynne å gjøre noe med situasjonen.
  7. Unngå grubling: Når vi grubler, holder vi oss selv i hjernens standardnettverk (default mode network), som ikke er produktivt. For å komme ut av grubling, må du skifte til hjernens utøvende nettverk (Executive mode network) som setter oss i stand til å gjøre noe. Flytt rett og slett blikket ut i rommet og vipps – du kan begynne å gjøre noe med situasjonen.
  8. Snakk med noen: Selv om SISU ofte fremstilles som en indre styrke, er det viktig å huske at ingen må takle utfordringer alene. Bygg et nettverk av andre gründere og støttespillere som kan hjelpe deg gjennom tøffe tider.
  9. Snakk med noen: Selv om SISU handler om indre styrke, er det viktig å ha et nettverk av støttespillere. Del utfordringene dine med andre gründere, finn støtte i fellesskapet eller skaff deg en mentor.

Klar for å kunne yte ditt beste?

Ta kontakt med oss i dag for å starte samtalen om hvordan vi kan hjelpe deg med å bygge en bærekraftig og vellykket startup.

OM SISU Business 
SISU Business  har siden 2016 hjulpet gründere – i gruppebaserte og individuelle oppstartsprogram. Vi utpeker oss gjennom å ha tung erfaring med forskningsbasert metodikk, egen entreprenørskapserfaring,  solid leder – og næringslivserfaring samt dyp innsikt i «The Entrepreneurial Mindset» og Business Coaching. 

Del innlegget