Er det forskjell på en mannlig og kvinnelig gründer? Kanskje ikke det, men det ER en forskjell på muligheten for å lykkes.
Svært mye av økosystemet rundt entreprenørskap er basert på mannlig tankesett og verdier – dette bidrar til at kvinner har en tøffere vei for å lykkes, – særlig inn i investormiljøene og en mannsdominert finanssektor.
Hvordan lykkes som kvinnelig gründer
Kvinner starter kun 20% av alle aksjeselskaper som etableres i Norge i dag, menn 80%. Finnes det en naturlig forklaring på dette? Noe av denne forskjellen kan forklares ved at det er flere menn enn kvinner i privat sektor og flere menn enn kvinner har utdanning og jobb innen teknologi, hvor et stort antall etableringer finner sted. Andre forklaringer kan være at det er få kvinnelige gründere som rollemodeller og kvinnelige nettverk som stimulerer kvinner til entreprenørskap.
Dette er et paradoks i et land med høy grad av likestilling og høyt utdanningsnivå, der kvinner nå utgjør majoriteten på flere tunge profesjonsstudier på høyskoler og universiteter.
Hvordan få flere kvinnelige gründere til å bidra til Norges behov for bærekraftig samfunnsøkonomisk vekst?
Gjennom å ha jobbet og veiledet både kvinner og menn i deres entreprenørprosjekter har vi i SISU Business www.sisubusiness.no ,erfart at det kan være ulik motivasjon og drivere for kvinner og menn. Vi har erfart at kvinner er mer opptatt av å følge en drøm, at mange ønsker å etablere sin egen arbeidsplass, uten å tenke så mye på skalering og internasjonal satsning (i hvert fall ikke i første rekke). Få kvinner har referanser til gründerskap i sitt eget nettverk og mye «gründerinnsats» benyttes i frivillig arbeid.
I tillegg opplever vi at kvinner er litt usikre på at egne ressurser og kompetanse er tilstrekkelig, og at mange har en sterk ansvarsfølelse når det gjelder at egen satsning ikke skal påføre konsekvenser for deres omgivelser, slikt som familiens økonomi, barn m.m. som kan være begrensende.
Menn erfarer vi, har større tro på seg selv, er mer drevet av penger, vekst og innflytelse og har dessuten mange rollemodeller og nettverk. Her finnes selvfølgelig også mange unntak.
Er det behov for egne kvinneprogram?
Vi mener veien å gå er å tilby gode kvinneprogram i entreprenørskap og la kvinner starte på kvinners premisser. Kompetansebygging har på alle andre fagområder vært veien å gå for å kvalifisere flere kvinner – også til fagområdet entreprenørskap. Egne program vil samtidig bygge nettverk og gi rollemodeller.
Først og fremst handler det om å gi kvinner innsikt i «hvordan bygge en bedrift» – ikke «quick fix» løsninger som presenteres i overflod på nettet.
Det handler om å få innsikt i faget Entreprenørskap og med utgangspunkt i egne ressurser, kompetanse, motivasjon og ideer finne og utnytte nye muligheter for varer og tjenester. Videre må dette håndteres på en strukturert, praktisk, steg for steg prosess med veiledning, sparring og støtte på veien frem til konkret forretningsideer og målgrupper. Videre vil det være viktig å få verifisert at ideen svarer ut et reelt behov/ problem i markedet og deretter lage en strategi/ forretningsmodell, mål, oppgaver og økonomi, ikke minst finansiering for prosjektet
Fordi kvinner er «skrudd sammen» litt annerledes enn menn, mener vi det er behov for egne kvinne program. Google Veksthus #westart har gjort en fantastisk innsats i så måte, men det behøves enda mer, – og mer individuell gründerveiledning og støtte, både under og etter et oppstartsprogram.
5 tips for kvinner som vurderer å starte eget:
- Skaff deg innsikt i hva entreprenørskap handler om i praksis.
- Sjekk ut motivasjonen din – hva er drivkraften din? Hvorfor vil du starte egen bedrift? For å lykkes er det viktig at du brenner for å løse et problem eller behov for målgruppen din.
- Test ut ideen hos den målgruppen som du mener skal kjøpe dine løsninger
- Ikke invester mye penger før du har fått verifisert at det er noen som vil benytte din vare eller tjeneste
- Sørg for at du har støttespillere på veien i ditt prosjekt. Et entreprenørskaps løp har både opp- og nedturer, det krever gjennomføringskraft frem for alt.